Klein groen heeft groot nut

Klein groen heeft groot nut

Groen in de stad heeft veel voordelen. Het zorgt namelijk voor een grotere biodiversiteit en verkoeling tijdens hete zomerperiodes. Ook zorgt groen in de stad voor minder wateroverlast omdat het water beter de bodem in kan zakken. Gemeenten maken steeds meer ruimte voor groen in hun ruimtelijke plannen, en ook in de bestaande buitenruimtes zoals (winkel)straten en bermen wordt meer groen geplant en gezaaid.

Naast grotere groene plekken in de buitenruimte, zien we ook steeds vaker kleine stukjes groen in de stad; in geveltuintjes, rond boomspiegels en balkons. Zo’n klein stuk groen is meestal groot genoeg voor een aantal vaste planten, bloemen, kruiden en soms zelfs voor een kleine boom. En wat blijkt? Die kleine stukken groen hebben groot nut, zo blijkt uit onderzoek.

154 soorten insecten in 100 vierkante meter

Onderzoeker Joeri Morpurgo (Universiteit Leiden) onderzocht welke insecten leefden in 65 geveltuinen in Amsterdam en Den Haag. Uit zijn onderzoek bleek dat de piepkleine stukken groen verrassend groot nut hebben. In zo’n 100 vierkante meter geveltuin vond Joeri namelijk 235 plantensoorten en 154 soorten insecten. “Het gaat om een gigantische hoeveelheid soorten, zelfs meer dan normaal gesproken in natuurlijk gebied voorkomt”, zegt de onderzoeker.

Kleine stukken groen verbinden een netwerk van natuur

Deze kleine stukken groen bieden dus een leefomgeving voor verschillende dieren en insecten, zoals bijen, vlinders en vogels. Via de geveltuinen kunnen insecten in de stad zich als het ware van ‘eiland naar eiland’ verplaatsen. Op deze manieren verbinden geveltuinen en andere kleine stukken groen het leven op aarde met elkaar, zodat insecten meer overlevingskans en aanpassingsvermogen hebben.

Insecten zijn onmisbaar voor de bestuiving van planten

Voor 75% van alle voedselgewassen die we verbouwen is bestuiving nodig. Omdat veel weilanden geen bloemen hebben en akkers worden omgeploegd, kunnen insecten er niet meer in leven. Dat heeft gevolgen voor de landbouw, omdat er geen bestuiving meer plaatsvindt. Het kleine groen zorgt volgens Joeri Morpurgo voor een extra genetische reserve aan insecten in de stad, voor als het misgaat met de insectenpopulatie in de landbouw.

Huurders op Groen gaat voor vergroening bij sociale huurwoningen

De resultaten van het onderzoek laten zien dat je al op kleine schaal een groot verschil kan maken. Toch is de helft van de Nederlandse tuinen betegeld, met name in wijken met veel sociale huurwoningen. Bij veel mensen ontbreekt het aan middelen voor of kennis over het vergroenen van de tuin. Tijdens de pilot van het project Huurders op Groen ondersteunen we samen met Groene Huisvesters, de Woonbond, en partner SME drie lokale projectteams bij groenparticipatie met huurders. Het projectteam gaat aan de slag met het vergroenen van de voor- en achtertuinen, gevels of balkons van een straat of wijk hun gemeente.

Huurders op Groen is een kickstarterprogramma voor lokale NDE-centra, woningcorporaties, gemeenten en bewoners. Het biedt hen gedurende een jaar begeleiding en kennis bij het opbouwen van een duurzaam lokaal groen-netwerk en groenparticipatie. De pilot van dit project loopt tot en met juni 2025. Kijk voor meer informatie op www.huurdersopgroen.nl.

Website gerealiseerd door Daily Creative Agency