Innovatie & Impactprijs 2024

Innovatie- & Impactprijs 2024

Met hun innovatieve projecten en producten maken de NDE-centra impact op scholen, buurten, wijken en gemeenten. Daarom reiken we jaarlijks de GDO Innovatie & Impactprijs uit!

De prijs is vanaf 2015 gewonnen door NMCX Haarlemmermeer (Energiecafé), De Groene Belevenis in Leusden (Breng de natuur over de drempel!) en De Klyster in Friesland (Underweizzz – biodiversiteit in de bermen), De Helderse Vallei in Den Helder (Duurzaamheidscentrum als dependance mbo-opleiding), CNME Maastricht eo (Werelddoelen (SDG’s) in beeld) en Milieuhuis Nissewaard (aanpak High Five), NME Zeeland (provinciale samenwerking van vijf lokale/regionale centra) en De Helderse Vallei met de interactieve 4D podcast Lekker dan, door en voor jongeren over het maken van bewuste voedselkeuzes.

De jury bestaat dit jaar uit GDO-voorzitter en wethouder van Zwijndrecht Jacqueline van Dongen, Theo Leupen, programmamanager van DuurzaamDoor en Katelijne van Spronsen, directeur-bestuurder van De Helderse Vallei.

We reiken de prijs uit tijdens onze Kennisdag op 14 november. Dan kunnen leden ook stemmen voor de publieksprijs. 

Benieuwd naar de acht kandidaten voor 2024? Je ziet ze hieronder in willekeurige volgorde.

Utrecht Natuurlijk
Toevallig Groen, Zaailingen van de Stad

Het project Toevallig Groen: Zaailingen van de Stad laat bewoners de oerkracht van de natuur in de gebouwde omgeving ervaren. Op de meest onverwachte plekken duiken struiken of bomen op die spontaan zijn ontkiemd. Op deze plekken voel je het spanningsveld tussen de functionele ruimte en de natuur die haar probeert te heroveren.

Met verhalen over Zaailing van de Maand, de lancering van de Statuslabel Zaailing Gewenst, de mogelijkheid om zaailingen te melden op de Digitale Zaailingenkaart zijn mensen zaailingen gaan herkennen en zien als iets positiefs en bijzonders. In samenwerking met bewoners, ondernemers en de gemeente Utrecht is en wordt onderzocht of bepaalde gebieden kunnen worden ingericht als Zaailing Gewenst Zones.

Stad & Natuur Almere
Almere Meet Water

In opdracht van de gemeente Almere brengen studenten en leerlingen op diverse meetlocaties in de stad de waterkwaliteit in kaart. Stad & Natuur begeleidt hen hierbij. Doel van het project Almere Meet Water is om inwoners bewust te maken van het belang van (schoon) water.

Het project is de afgelopen vijf jaar uitgegroeid tot een wetenschappelijk onderzoekstraject waarbij studenten advies geven aan de gemeente over wat zij kan doen om waterkwaliteit te verbeteren. Op basis van de data kunnen beleidskeuzes worden gemaakt in beheer van oppervlaktewater.

Omgevingseducatie Gooi en Vechtstreek
Kompas Op Groen

Kompas Op Groen is het educatieprogramma van de samenwerkende energiecoöperaties in het Gooi, Stichting Omgevingseducatie en Uiten Creatieve Educatie over de energietransitie. Zij willen een impuls geven aan de overstap naar duurzaam wonen in de regio Gooi en Vechtstreek door jong en oud daarbij te betrekken. 

Kracht van het project is de combinatie van een fysieke tentoonstelling met praktijkverhalen van bewoners uit de buurt en de onderwijsmodules. Het educatieprogramma geeft kinderen een brede kijk over energiegebruik in de eigen omgeving, van vroeger tot nu. Het is educatie op het gebied van duurzaamheid, kunst én cultureel erfgoed

Duurzaamheidscentrum NMCX, Haarlemmermeer
Groene Leerkracht; oplossing lerarentekort

De ontwikkelingen wat betreft het lerarentekort ziet er niet rooskleurig uit, zeker in de gemeente Haarlemmermeer. Groene Kapstok – het educatieve onderdeel van NMCX – wil een oplossing bieden voor de uitval van leerkrachten in het basisonderwijs, structureel en incidenteel. Dankzij het uitgebreide netwerk van docenten en de grote hoeveelheid beschikbaar lesmateriaal is NMCX uitstekend in staat om een dag in te vullen met boeiende, informatieve en waardevolle lessen.

Zo biedt natuurinclusief en duurzaam onderwijs niet alleen een verrijking voor de leerlingen, en fungeert het als een directe oplossing voor een urgent maatschappelijk probleem. Na een proef wordt deze aanpak ontwikkeld en uitgerold.

CNME Het Groene Huis, Amersfoort
Expositie Biodiversiteit op reis door de stad

In Het Groene Huis stond in de zomer van 2023 een expositie over biodiversiteit; een halfrond scherm met aan de binnenkant de onderlinge afhankelijkheid tussen mens en natuur en aan de buitenkant prachtige foto’s van Amersfoortse soorten. Op drie panelen was te zien wat biodiversiteit is en hoe inwoners en gemeente daaraan bijdragen. Een vierde paneel ging over biodiversiteit op Landgoed Schothorst. De expositie is verrijkt met het schrijven van liefdesbrieven aan de aarde, een speurtocht, puzzels en een Jenga toren.

Daarna is deze expositie op reis door Amersfoort gegaan en heeft inmiddels in op 18 andere locaties gestaan: kerken, buurthuizen, VO scholen, bedrijven en zorginstellingen.

Voor locaties die dat wilden, is een eigen paneel gemaakt waarop zij kunnen vertellen wat ze doen aan biodiversiteit. Het mogen vertellen van je eigen verhaal enthousiasmeert, maakt trots en geeft energie aan het opzetten van extra activiteiten en volhouden wat je al doet.

De Papaver, Delft
Rioolvervanging: educatie en vergroening

Het vervangen van het riool was voor de gemeente Delft aanleiding om ook meer groen in de wijk te brengen. De Klimaatmaat, een initiatief van Duurzaamheidscentrum De Papaver, werd betrokken om bewoners bewust te maken wat ze zelf kunnen doen om hun eigen plek, nu en in de toekomst, leefbaar te houden. Ze kregen ook een ‘geveltuin’ cadeau.

De Papaver greep dit moment ook aan om scholen erbij te betrekken. De werkzaamheden zijn immers een mooi moment om kinderen bewust te maken wat een riool is en waarom vervanging nodig is. Naast lessen op de scholen, gingen de scholen samen met 1200 kinderen, ouders en leerkrachten aan de slag om hun schoolpleinen te vergroenen

Utrecht Natuurlijk
Bijzzzondere escapegame onderdeel Kunst van het bestuiven

In de Bijzzzondere escape game heeft de escape room de vorm van een rugzak waaruit je moet ontsnappen. Deelnemers (bezoekers van locatie Steede Hoge Woerd) krijgen een rugzak mee met vakjes waar hangsloten met codes op zitten. Deze escapegame maakt onderdeel uit van het Pollinationsprogramma over de Kunst van het bestuiven. Een artistieke kennismaking met de zintuigen van bijen.

Vier kunstenaars uit Vlaanderen en Nederland plaatsten op de Steede Hoge Woerd nieuwe kunstwerken rondom het kunstwerk de Bee Embassy (zie foto). Elk kunstwerk is geïnspireerd op bijen, op hun leefwereld of hun zintuigen en op de belangrijke rol van bijen voor de biodiversiteit

De Klyster, Noardeast-Fryslân en Dantumadiel
De Vogel van de Week

De media staan er bol van: natuuralfabetisme, jongeren kennen geen soorten meer, de biodiversiteit holt achteruit. Daarom maakte De Klyster De Vogel van de Week!, een combinatie van vrolijke filmpjes, lessen en een werkboek en over wie er allemaal nog meer in jouw buurt leven. Met vogelplaatjes en een vogelverzamelalbum.

Het project is als pilot in 2022 door 8 scholen getest. Kinderen en scholen waren heel enthousiast over dit praktische project: ‘Juf wanneer hebben we weer een Vogel van de Week?’ In 2024 is het project via alle Friese NDE-centra op de scholen in Friesland verspreid. Het materiaal staat nu ook andere NDE-centra ter beschikking. 

Website gerealiseerd door Daily Creative Agency