Natuur en duurzaamheid dicht bij de mensen brengen. Dat doen de 140 natuur- en duurzaamheidscentra in ons netwerk met de kenmerkende sociale instrumenten educatie, participatie en communicatie.
Vereniging GDO biedt zo gemeenten, waterschappen en andere partners toegang tot een speelveld waar zij inspiratie, kennis én lokale partners vinden om duurzame keuzes aantrekkelijk te maken en handelingsperspectief bieden, en zo samen met onderwijs en bewoners te werken aan de duurzame ontwikkeling van hun eigen leefomgeving.
Kennisdeling
Wij ondersteunen gemeenten door het organiseren van kennisdeling binnen het netwerk van NDE-professionals, en de afstemming tussen landelijke partners en beleidsprogramma’s en lokale expertise en vraagstukken. Zo kunnen zij lokaal snel profiteren van succesvolle projecten en aanpakken elders in het land.
Netwerkorganisatie
GDO is opgericht in 2008 en is een netwerkorganisatie bestaande uit leden, programmamanagers, ambassadeurs en een bestuur. Twee bestuursleden vertegenwoordigen namens de VNG alle gemeenten in het interbestuurlijk overleg op landelijk niveau (Stuurgroep DuurzaamDoor).
Sinds 2024 zijn Vereniging GDO en SME partners. Samen werken we aan een groener, menselijker en toekomstbestendig Nederland. SME is een adviesbureau dat de mens en haar betrokkenheid centraal zet in duurzame transities. Samen met SME en met onze gebundelde kennis, expertise en een sterk netwerk werken we door participatie en educatie aan een duurzame samenleving. Zo werken we samen aan het domein onderwijs binnen het Collectief Natuurinclusief en werken we met NDE-centra aan het ondersteunen van scholen en duurzaam onderwijs met onder meer de Whole School Approach.
Daarnaast werken we ook intensief samen met vSKBN en Duurzame Pabo. Met deze nieuwe samenwerkingen kunnen we inspelen op de groeiende ondersteuningsvraag vanuit NDE-centra en gemeenten.
GDO is tevens mede-initiator van de Alliantie Schooltuinen, die zich inzet om ieder kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Voor RVO zijn we ook trekker van het landelijk ekennisplatform Stadslandbouw Nederland.
Onze vereniging wordt gesteund door het programma DuurzaamDoor (RVO). Uit het Fonds NME van de stichting Van Dijk Nijkamp ontvangen we een donatie voor de verdere professionalisering van het werkveld.
Wilt u ook in uw gemeente een Natuur- en/of Duurzaamheidscentrum opzetten of verder ontwikkelen? Of wilt u weten bij welke organisatie uw gemeente terecht kan voor deze activiteiten voor onderwijs of bewoners?
We zoeken ook altijd samenwerking met andere partijen in de samenleving.