Luisteren, verbinden & vergroenen: het geheim van een bloeiende wijk in Hardenberg

Luisteren, verbinden & vergroenen: het geheim van een bloeiende wijk in Hardenberg

65 tuinen groener, 325 planten rijker en volop inspiratie voor de toekomst. In de wijk Norden-Hazenbos zette het Huurders op Groen-project ook in Hardenberg de wijk tot bloei.

In de wijk Norden-Hazenbos in Hardenberg konden 65 huurders vorige maand hun tuin vergroenen met een gratis pakket vol inheemse planten. Daarmee kwam niet alleen meer kleur en leven in de tuinen, maar ook meer voedsel voor bijen en vlinders.

Weten wat er speelt in de wijk
In aanloop naar de actie ging het lokale projectteam langs de deuren, organiseerde een bewonersavond en zette een Rad van Fortuin neer bij de buurtsupermarkt. Op deze manier haalden zij de wensen en behoeften van de huurders in de wijk op. Wat bleek? Veel bewoners hadden interesse om hun tuin te vergroenen, maar liepen tegen praktische drempels aan: gebrek aan tijd, kennis of fysieke mogelijkheden. Zoals een bewoner het verwoordde: “Tuinieren is voor mij meer een verplichting dan een hobby.” Een ander vertelde: “Een groene tuin maakt me blij, vooral als er bloemen in staan.”

In deze eerste onderzoekende fase van hun deelname aan de Huurders op Groen pilot zochten Vechtdal Wonen en De Koppel samenwerking met lokale welzijnsorganisatie De Stuw. Deze krachtenbundeling is essentieel gebleken. “De Stuw kent veel wijken en buurten goed en weet daar ook informeel de weg te vinden”, legt Wendy Langemaat van Natuuractiviteitencentrum De Koppel uit.

Buurtmiddag met een groen randje
Gebaseerd op de wensen van bewoners in de buurt werd een buurtmiddag georganiseerd, slim gecombineerd met de Nationale Buitenspeeldag. Daardoor waren er veel kinderen met hun ouders op straat, wat zorgde voor een levendige sfeer. Wendy Langemaat: “Het was heel leuk en super succesvol. De mensen waren enthousiast, de kinderen hielpen mee en de groencoaches gaven iedereen handige tips.”

Vooraf ontvingen huurders een brief met informatie en de mogelijkheid zich aan te melden voor een gratis plantenpakket. Naast de inheemse en biologische planten, bekostigd door Vechtdal Wonen, kregen bewoners ook ‘tweede kans’-planten, geschonken door een lokaal tuincentrum Jurrie Baas. Daarnaast kregen bewoners biologische potgrond en maakten velen kans op een gratis regenton. Met de Tegeltaxi van de gemeente werden verwijderde tegels opgehaald.

Voor de bewoners die aangaven graag te willen vergroenen, maar weinig kennis hierover te hebben, stonden tijdens de middag de groencoaches van Natuuractiviteitencentrum De Koppel klaar om advies te geven over het onderhoud.

Inheemse planten en minder tegels
Veel bewoners verwijderden direct tegels uit hun tuin om ruimte te maken voor hun nieuwe planten. Anderen kozen ervoor om hun pakket tussen de bestaande planten te zetten. In totaal gaven maar liefst 27 huishoudens aan tegels te verwijderen, en dus bij te dragen aan een groener en koeler Hardenberg!

Wendy zag hoe trots mensen waren: “Iedereen wilde graag op de foto met hun tuin. De fotograaf is zelfs mee de wijk in geweest om voor- en na-foto’s te maken.” Een nieuwe bewoner uit de buurt met een kale tuin ging met volle handen naar huis én won ook nog de regenton.

De kracht van lokale samenwerking
De actie was een samenwerking van Natuuractiviteitencentrum De Koppel, Woningcorporatie Vechtdal Wonen, welzijnsorganisatie De Stuw, Gemeente Hardenberg, Huurdersorganisatie Vechtdal, de Groene Loper Vechtdal en betrokken bewoners. Dankzij de korte lijntjes konden ook praktische zaken, zoals het ophalen van verwijderde tegels, snel geregeld worden. Een belangrijke les volgens Wendy: “Het helpt enorm om een contactpersoon bij de buitendienst van de gemeente te hebben. Dan kun je snel schakelen en voorkom je dat tegels dagenlang blijven liggen.”

De actie werd enthousiast ontvangen door bewoners in de buurt. “Meer groen in de wijk is alleen maar positief,” aldus Hans (79), die al 55 jaar in de wijk woont. Een andere bewoonster noemt het een leuk initiatief, maar benadrukt dat betaalbaarheid en toezicht op verwaarloosde tuinen niet uit het oog verloren mogen worden. Leefbaarheidscoördinator Anneke Schottert van Vechtdal Wonen: “We zijn erg blij met het Huurders op Groen project. Minder tegels in de tuin is goed voor de waterafvoer, helpt tegen de hitte én zorgt voor meer verbinding in de buurt.”

Ook in Hardenberg wordt er nagedacht over hoe het project na de pilot kan worden voortgezet: “We zijn een hecht team geworden en er komen via Groene Loper Vechtdal ook wijken op ons pad die we samen kunnen aanpakken. Meerdere wijkbewoners hebben aangegeven elkaar te willen helpen, dus wij willen iets verzinnen om hen te koppelen aan de buren die wel hulp kunnen gebruiken”.

Huurders op Groen
De Huurders op Groen aanpak in Hardenberg laat zien dat vergroenen belangrijk is voor de natuur en verbindt. Wil jij ook jouw wijk of gemeente groener maken in samenwerking met lokale organisaties en bewoners? Binnenkort start er een nieuwe lichting van lokale projectteams.

Kijk op www.huurdersopgroen.nl of meld je hier aan voor de online bijeenkomst ‘De Huurders op Groen aanpak voor een sociale, gezonde, groene wijk’.

Website gerealiseerd door Daily Creative Agency