Innovatieprijs 2022

Innovatieprijs 2022

Natuur- en duurzaamheidscentra ontwikkelen veel mooie producten, projecten en werkwijzen. Om dit voor het voetlicht te brengen reiken we jaarlijks de GDO Innovatieprijs uit. De prijs is vanaf 2015 gewonnen door NMCX Haarlemmermeer (Energiecafé), De Groene Belevenis in Leusden (Breng de natuur over de drempel!) en De Klyster in Friesland (Underweizzz – biodiversiteit in de bermen), De Helderse Vallei in Den Helder (Duurzaamheidscentrum als dependance mbo-opleiding), CNME Maastricht eo (Werelddoelen (SDG’s) in beeld) en Milieuhuis Nissewaard (aanpak High Five) . Winnaar van 2022 is NME Zeeland vanwege de provinciale samenwerking van vijf lokale/regionale centra. 

Lees de jurybeoordeling over de winnaar en de andere genomineerden.

Winnaar NME Zeeland: vijf centra werken nauw samen in provincie

In Zeeland werken vijf zelfstandige NME-centra voor 13 gemeenten: Borsele, Kapelle, Reimerswaal, Goes, Noord-Beveland, Veere, Vlissingen, Middelburg, Tholen, Schouwen-Duiveland, Terneuzen, Sluis en Hulst. De bestaande samenwerking rond (zwerf)afval is uitgebreid naar Klimaat en Energie, Natuur en Biodiversiteit en Voeding en Gezondheid. 

De centra verdelen taken en gebruiken competenties van de verschillende medewerkers. Een structuur met themagroepen en thematrekkers maakt het ook voor de buitenwereld duidelijk bij wie ze moet zijn. De samenwerking biedt veel meerwaarde. ‘We houden allemaal ons eigen profiel maar de samenwerking maakt ons als geheel sterker. Buiten dat is het ook hartstikke leuk om met zo’n diverse club samen dingen op te pakken.’

De jury constateert: ‘Hier wordt leiderschap getoond in het organiseren van samenwerking. Dit is zeer toe te juichen vanuit het oogpunt van coalitie, cocreatie en cofinanciering. Door samenwerking ontstaat een ‘organisatie met meer smoel, slagkracht, bereik en ontwikkelpotentie! NDE-centra bereiken met hun mooie producten en projecten lokaal en regionaal al veel impact, maar die impact moet en kan nog groter worden. Dat dat kan laat de Zeeuwse verbreding op organisatorisch vlak goed zien. De drie doelen (efficiency, grote projecten, één gezicht) die onder NME Zeeland liggen, zijn daarvoor ontzettend belangrijk. Als de infrastructuur goed is, komt er ook meer ruimte voor het vernieuwen/ actualiseren van producten – wat ook al gebeurt binnen dit samenwerkingsverband.’

Mooi Voedsel Natuurlijk: moestuinieren en armoede bespreekbaar maken

Natuurcentrum Arnhem ontving  een eervolle vermelding voor Mooi Voedsel Natuurlijk: een moestuinproject voor de groepen 5 en 6 van basisscholen dat zowel moestuinieren omvat als het bespreekbaar maken van armoede. Het project is ontwikkeld door het Natuurcentrum in samenwerking met Stadslandbouw Mooieweg en Voedselbanken Arnhem met dankbare financiële bijdragen van het Arnhemse Preventieakkoord Gezond & Fit, Fonds NME en Jong Leren Eten.

Aanleiding
‘Eén van onze doelen van is om alle basisschoolkinderen in de stad een keer hun eigen groenten te laten verbouwen en opeten. Meer dan een derde van de Arnhemse basisscholen heeft een moestuin bij de school. Voor scholen voor wie dit geen optie is, zijn we steeds op zoek naar andere mogelijkheden om met de herkomst van voedsel en een gezonde levensstijl aan de slag te kunnen. Stadslandbouw Mooieweg teelt vlak bij één van onze  stadsboerderijen groente en fruit voor de lokale Voedselbank. Zij wilde met kinderen aan de slag te gaan in hun tuinen. Ook Voedselbank Arnhem was enthousiast over het concept. De combinatie van de ervaringen van het verbouwen van gezond voedsel en de bewustwording dat dit niet voor iedereen zomaar toegankelijk is, werd een succesvol project.’

Kleed-je-goed!

De kledingsector is een van de meeste vervuilende industrieën ter wereld. Over dit onderwerp bestond nog geen expositie. Het Zaans Natuur en Milieu Centrum ZNMC ging aan de slag samen met Daniëlle Schouten (schrijft van De Wereld van kleding) en vormgever Marcel Weenink. ‘We wilden laten zien waarom het zo belangrijk is om op een verantwoorde manier met je kleren om te gaan.’  Dat gebeurt met veel feiten, spelletjes en doe-opdrachten. Zo leren kinderen, jongeren en hun ouders op een actieve (speelse) manier over het belang van verantwoord omgaan met kleding/textiel.

Natuurlijke speelplek bij kinderboerderij de Oedenstede

Een eervolle vermelding was er ook voor Natuurstad Rotterdam. Dat verandert een braakliggend terrein van de Oedenstee in een speelplek die de autonomie en het zelfvertrouwen van kinderen vergroot.

‘Met jaarlijks ongeveer 80.000 bezoekers dragen we hiermee bij aan de ontwikkeling van de jeugd in omgeving Hoogvliet. De speelplek wordt ingericht met natuurlijke materialen waar kinderen zelf speelwaarde aan kunnen geven. Stammen, takken, touw, houtjes, potten, pannen. Kinderen kunnen zelf de materialen verplaatsen, aanpassen, controleren en veranderen.  Belangrijke zaken als autonomie, zelfstandigheid en helemaal kunnen opgaan in spel is het uitgangspunt.

De speelplek is ook een uitnodiging voor de buurt om te komen. ‘Een aantal keren per jaar organiseren we een brede buurtactiviteit, waarbij ook de speelplek een rol heeft.’

Dieren en planten
Door de vele natuurlijke elementen vormt het ook een habitat voor verschillende dier- en plantensoorten. De kinderen komen daar mee in aanraking tijdens hun spel. Ook wordt de speelplek gebruikt tijdens de NME-lessen van natuurstad onder andere tijdens de kleine beestjes les en paddenstoelen les.