Bewoners van de Eemkerkstraat in Dordrecht hebben geregeld te maken met wateroverlast in hun tuinen. In 2024 verduurzaamde woningcorporatie Trivire haar woningen in en om de Eemkerkstraat. Hoog tijd voor actie in de tuinen van deze woningen! Na twee erg natte jaren, sloegen afgelopen najaar het Dorts natuur- en duurzaamheidscentrum Weizigt, vrijwilligersorganisatie Present en woningcorporatie Trivire de handen in een om bewoners in de Eemkerkstraat te helpen.
Onder de paraplu van het landelijke project Huurders op Groen ondersteunen zij bewoners met het aanleggen van een groene tuin. De actie in Dordrecht was een mooie weerspiegeling van de impact die Huurders op Groen beoogt: niet alleen het vergroenen en waterbestendig maken van de wijk, maar ook het creëren van verbondenheid tussen bewoners. Elkaar ontmoeten en in beweging komen voor de buurt, stimuleert zowel de mentale als de fysieke gezondheid.
Veel animo voor groene, waterbestendige tuin
Op vrijdag 4 april organiseerden Weizigt, Present en Trivire een straatfeest in de Eemkerkstraat. Er waren poffertjes, kleurplaten én bewoners werden geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden voor een groene en waterbestendige tuin. Bewoners konden zich die dag aanmelden voor de plantdag, meer dan een derde deed dat. Veel van hen gaven bovendien aan elkaar te willen helpen bij het vergroenen van hun tuinen.

‘’Er kan nog wel een rijtje tegels uit!’’
Op zaterdag 17 mei gingen de bewoners van de Eemkerkstraat gezamenlijk aan de slag met het vergroenen van hun tuin. Trivire heeft plantpakketten beschikbaar gesteld ende tuincoach van Weizigt gaf persoonlijk advies. Tijdens de plantdag zijn ruim 600 planten, struiken en boompjes uitgedeeld. Bewoners konden kiezen voor een plantenpakket voor de voor- of achtertuin. Elk pakket bevatte ongeveer 24 planten, goed voor zo’n 4 m² vergroening per tuin. De actie was gericht op het vervangen van tegels door groen, en dat lukte: bij maar liefst 27 tuinen (bijna 40%) gingen de tegels eruit.
Een hovenier van woningcorporatie Trivire hielp mee met het aanleggen van borderranden om plek te creëren voor planten waar voorheen alleen maar tegels lagen. Functioneel én motiverend, want sommige bewoners verwijderden zelfs meer tegels dan gepland. “Oh, er kan eigenlijk nog wel een rijtje tegels uit!”, zei een bewoner enthousiast toen de eerste tegels eenmaal verwijderd waren. Voor andere bewoners was de actie juist het duwtje in de rug dat ze nodig hadden: “Dit gaf me net het zetje dat ik nodig had.”
Samen de klus klaren
De dag had een sterk sociaal effect. Buren hielpen elkaar, vrijwilligers van Stichting Present, Groene Buren, buurtgenoten en collega’s van Weizigt en Trivire ondersteunden bewoners die hulp nodig hadden. “Iedereen hielp elkaar. Dat sociale contact was misschien nog wel het belangrijkste.” Er werden verhalen gedeeld en contacten gelegd tussen mensen die elkaar anders zelden spraken. Stichting Present koppelde vrijwillige ‘tuinmaatjes’ aan bewoners die door omstandigheden moeite hebben met tuinieren. Een ‘tuinmaatje’ komt regelmatig terug= om te helpen in de tuin zodat hun tuin ook na de plantdag onderhouden blijft. Een mooi voorbeeld van hoe vergroening hand in hand kan gaan met het versterken van duurzame buurtverbindingen.
Wat opviel: meerdere bewoners gaven aan dat ze zich jarenlang alleen voelden in hun wens voor een groene straat. De plantdag bracht hen samen. “Wat fijn om te merken dat ik niet de enige ben die opkomt voor de beestjes en een groene wijk!” zei een van hen. De verbondenheid werkte aanstekelijk: sommige bewoners bloeiden zichtbaar op.
De opkomst overtrof de verwachting van de organisatoren. “We dachten: als er tien mensen meedoen zijn we al blij. Maar dit was echt boven verwachting!” Er waren bewoners die alleen planten kwamen ophalen, maar de meeste bleven de hele dag. En de impact? Die is niet alleen zichtbaar in de tuinen, maar ook voelbaar in de buurt. “Je merkt gewoon dat de mensen in de buurt dit nodig hebben. Niet alleen de planten, maar ook de aandacht en het contact.”
Niet alleen de samenwerking tussen bewoners werd als succesvol ervaren, ook de samenwerking tussen de lokale partijen werd gewaardeerd. In het kader van Huurders op Groen vormden zij samen een lokaal projectteam waarin ieder zijn eigen expertise inbracht. Weizigt beschikt over kennis en ervaring op het gebied van natuur en duurzaamheid en weet hoe bewoners te betrekken bij thema’s als tuinvergroening. Trivire kent de wijk en haar bewoners goed en pakt parallel ook de betegelde binnenplaats aan, die vaak nat blijft staan. Deze wordt omgevormd tot een groene, aantrekkelijke openbare ruimte met bloemen en planten. Stichting Present brengt ervaring mee in het werken met mensen in kwetsbare situaties en kan bovendien tuinvrijwilligers inzetten.
Leanne Stange-Van Diggelen van Weizigt zegt daarover: “Dit is een mooi voorbeeld van een gezamenlijke aanpak van wateroverlast, waarin bewoners, gemeente, woningcorporatie en lokale organisaties samen optrekken.”

Toekomst na Huurders op Groen
Leanne van NDE-centrum Wijzigt in Dordrecht kijkt alweer vooruit: de wens is om de samenwerking door te trekken naar andere straten in de buurt van woningcorporatie Trivire. “Je bereikt veel meer dan alleen het vergroenen van de tuin, het sociale effect in de wijk is minstens zo belangrijk.”
Meer te weten komen over de Huurders op Groen aanpak en de geleerde lessen uit Dordrecht? Schrijf je in voor de geleerde lessen bijeenkomst in september.