Drie dingen die je nog niet wist over de GDO Kennisdag

Drie dingen die je nog niet wist over de GDO Kennisdag

De jaarlijkse Kennisdag van GDO zit er weer op. Ruim 80 medewerkers van NDE-centra uit heel het land kwamen in Utrecht samen om elkaar te ontmoeten, uit te wisselen en hun netwerk te vergroten. Als GDO-bureau spelen we een actieve rol om onze leden samen te brengen. We verbinden centra aan elkaar en bespreken landelijke ontwikkelingen in de lokale context. Hoe zie je de rollen van het GDO-netwerk terug op de Kennisdag? In dit artikel delen we drie dingen die opvielen!

1. GDO is een levendig netwerk waar samenwerking actief wordt opgezocht en kennis, aanpak en producten met elkaar worden gedeeld

De NDE-centra werken allemaal aan een groener, menselijker en toekomstbestendig Nederland. Zij vinden elkaar in hun gedeelde missie en zijn daardoor gemotiveerd elkaar te leren kennen en versterken. Hierdoor ontstaat een niet-competitieve samenwerking waarbij kennisdelen en samen optrekken centraal staat. Dit gebeurde dan ook volop op de Kennisdag. Tijdens informele momenten, zoals lunch en borrel ontmoetten nieuwe en oude gezichten uit de NDE-wereld elkaar en werden tips en contactgegevens driftig uitgewisseld.

Ook in het formele programma stond kennisuitwisseling en kruisbestuiving opzoeken voorop, met workshops onder meer verzorgd door leden uit ons netwerk. Tijdens de workshop over regionale samenwerking werden de knelpunten én successen van regionaal samenwerken besproken. Een inzicht was om je samenwerkingen in kaart te brengen, zodat je in beeld hebt welke verantwoordelijkheden iedereen heeft en welke middelen om dit waar te maken. Ook waren er workshops over burgerschap en NDE, het samen ontwikkelen van leermiddelen en Duurzaamheid en dierenwelzijn op de stads- en kinderboerderijen.

‘’De GDO Kennisdag, maar ook de jaarlijkse GDO2daagse en zaken zoals maandelijkse nieuwsbrieven, helpen enorm om even stil te staan en je bewust te worden van jouw positie ten opzichte van andere centra en binnen je eigen gemeente. Zo leer ik ook over waar collega’s mee bezig zijn, hoe zij werken en doe ik inspiratie op!’’

2. NDE-centra zijn enorm divers en hebben elk hun eigen kracht

Elk centrum heeft een eigen historie, lokale context en thematische focus. Dat zorgt ervoor dat geen elk NDE-centrum hetzelfde is! Dit betekent dat elk centrum zijn eigen kracht heeft. Dat werd ook duidelijk bij de jaarlijkse Innovatie en Impactprijs, die GDO uitreikt aan een project van een NDE-centrum. Onder de kandidaten was een grote verscheidenheid: van energiebesparing tot waterkwaliteit en van vergroening tot biodiversiteit. Meer over de kandidaten en de winnaars lees je hier. GDO kijkt samen met SME om de winnende projecten ook breder te kunnen aanbieden aan andere NDE-centra en zo de impact te vergroten!

Ook was op de dag merkbaar dat elk NDE-centrum een eigen werkwijze heeft. ‘’Maar hoe doen jullie dit dan?’’ was een veelgehoorde vraag. Dat gaat over de relatie met de gemeente en lokale samenwerkingspartners, maar ook welk deel van de samenleving het centrum wil bereiken. Zo bieden sommige centra activiteiten voor en met bewoners, en zijn andere centra gefocust op met name het ondersteunen van scholen. En ook kleine centra met vooral vrijwilligers of een kleinere scope werken aan die duurzame samenleving. Elk centrum, groot en klein, draagt bij aan het netwerk van NDE-centra in Nederland en is daarom van grote waarde.

‘’Ik lees eigenlijk geen nieuwsbrieven, maar die van GDO is de enige die ik elke maand bekijk!’’

3. NDE-centra zijn in beweging en ontwikkelen zich

Bij NDE-centra denken mensen vaak snel aan ‘groene’ thema’s, zoals biodiversiteit en lesmateriaal rondom natuur. Hoewel alle centra daarin sterk zijn, zijn velen zich ook aan het bewegen richting andere thema’s en een andere rol. Op de Kennisdag wisselden centra uit hoe zij in beweging zijn, welke nieuwe thema’s ze oppakken, hoe nieuwe samenwerkingen eruit zien en hoe hun rol verandert.

Dat blijkt ook uit de inzendingen voor de jaarlijkse Innovatie & Impactprijs. De winnaar van 2024 laat zien dat energie een steeds relevanter thema wordt voor NDE-centra. GDO/SME verkent komende tijd met een aantal centra hoe zij meer een rol kunnen spelen in participatie en educatie rondom de energietransitie.

Tijdens de workshop over Duurzame Arnhemse Scholen gingen deelnemers aan de slag met hoe ze met schoolbestuurders in gesprek kunnen gaan. Niet alleen als aanbieder van onderwijs, maar juist ook als partner op strategisch niveau. Meerdere NDE-centra in Nederland zijn hiermee bezig, bijvoorbeeld aan de hand van de Whole School Approach. Hier lees je meer over de leergang die we samen met 15 centra hebben gedaan.

Ben jij een NDE-centrum, maar nog geen lid van GDO? Meld je dan vooral aan, om onderdeel te worden van dit landelijke netwerk van gemeenten en NDE-centra.

Website gerealiseerd door Daily Creative Agency