De Helderse Vallei wint GDO Innovatieprijs 2023 met 4D podcast voor jongeren over voedsel

De Helderse Vallei wint GDO Innovatieprijs 2023 met 4D podcast voor jongeren over voedsel

Natuur- en duurzaamheidscentra ontwikkelen veel mooie producten, projecten en werkwijzen. Om dit voor het voetlicht te brengen reiken we jaarlijks de GDO Innovatieprijs uit. De winnaar van 2023 is De Helderse Vallei met de interactieve 4D podcast Lekker dan, door en voor jongeren over het maken van bewuste voedselkeuzes.

De prijs werd bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse GDO Kennisdag. De jury werd gevormd door Jacqueline van Dongen (wethouder Zwijndrecht, voorzitter GDO), Theo Leupen (RVO), Janneke Donkers (NMESD namens NME Zeeland, winnaar Innovatieprijs 2022). De jury liet weten blij te zijn met opnieuw maar liefst 8 inzendingen. Het zijn net als vorige jaren zeer uiteenlopende producten, projecten en werkwijzen. De jury heeft veel waardering voor alle inzendingen waarbij is samengewerkt met organisaties uit verschillende richtingen en die aansluiten op actuele thema’s rond natuur, bodem, gezondheid, voedsel, energie. Met volop mogelijkheden voor kruisbestuivingen.

Beoordeling

Over de winnaar zei de jury: ‘Een inzending die aansluit bij een zeer actueel thema rond jongeren die steeds vaker overgewicht hebben en suikerziekte krijgen. Deze levendige, interactieve podcast is leuk en effectief om jongeren op deze manier bewust te maken van het voedsel dat zij nuttigen. Niet over, maar nadrukkelijk met jongeren. Dit past goed in de leefwereld van jongeren, daar waar allerhande landelijke campagnes niet blijken aan te slaan. Er is nog weinig educatiemateriaal voor jongeren rondom gezonde voeding. Deze 4D podcast is bovendien heel goed navolgbaar, wat ook opgepakt gaat worden met ondersteuning van Jong Leren Eten. Een echt vernieuwende aanpak voor een moeilijk te bereiken doelgroep!’

De overige kandidaten waren

  • Stichting Utrecht Natuurlijk, Natuurvrijplaats met rechten voor de natuur
  • De Bastei, Nijmegen: Tweedaagse voor PABO-studenten
  • Natuurstad Rotterdam: Doorgaande leerlijn Leren in het groen
  • De Klyster, Noardeast-Fryslân en Dantumadiel: Campagne Ik bén natuur!
  • Park Rusthoff, Teylingen: Het belang van biologisch schooltuinieren
  • MEC Roosendaal: De stem van kinderen (in de energietransitie)
  • NME Amstelveen: BoomBox met de boom als onderdeel van de school

Bekijk alle inzendingen en het juryrapport.