GDO partner in klimaatcampagne Iedereen doet WAT

GDO partner in klimaatcampagne Iedereen doet WAT

De landelijke campagne ‘Iedereen doet WAT’ laat zien dat iedere Nederlander WAT voor het klimaat kan doen, vandaag al, met grote of kleine stappen! Iedereen doet WAT geeft vooral veel concrete tips over hoe iedereen zijn of haar persoonlijke leven duurzamer kan maken. GDO is met het NME Netwerk partner geworden van de campagne en gaat helpen om Nederlanders precies dát duurzame steuntje in de rug te geven op het gebied van energiebesparing, duurzame mobiliteit en het tegengaan van voedselverspilling.
Iedereen doet mee, ook onze NME- en duurzaamheidscentra.

Wat doen de centra?
• Zij zijn op scholen actief op de thema’s uit de klimaatcampagne.
• Groene voetstappen; ouders wordt van 16 t/m 22 september gevraagd om met hun kind(eren) lopend naar school te gaan i.p.v. met de auto afzetten.
• Advies geven en inspiratie bieden voor de eigen woonomgeving: over energiebesparing, klimaatadaptatie, voedsel.

Acties per centrum:
NMCX, centrum voor duurzaamheid (Haarlemmermeer)
NMCX zet in op educatie en participatie over duurzame maatschappelijke trends en initiatieven, als de Energie- en Voedseltransitie, Klimaatadaptatie, Biodiversiteit en de Circulaire Samenleving. Door voorlichting en activatie ontdekken bewoners, scholieren en werknemers wat zij zelf kunnen doen om hun dagelijks leven makkelijker, comfortabeler, voordeliger en duurzamer te maken.

Dit najaar staan diverse publieksevents geagendeerd specifiek over de drie thema’s van de Klimaatcampagne. Daarnaast bereikt NMCX bewoners via diverse social media kanalen en activiteiten/projecten. Op de website is informatie te vinden over alle activiteiten die worden georganseerd met en voor bewoners, organisaties en scholen.

Je kunt ons bereiken via NMCX info@nmcx.nl .

NME-centrum Boerderij Wolfslaar (Breda)
Op 29 september viert de kinderboerderij zijn 50 jarig bestaan. Dan is ook de verbouwing te bewonderen, waardoor Wolfslaar nu een inspiratieplek is voor de energietransitie. Bij de nieuwbouw is gebruik gemaakt van circulair en biobased bouwen en is het pand volledig van het gas afgekoppeld.
Tijdens het feest komt de greenhopper (pop-up store over verduurzamen van je huis, een soort Tiny house op wielen) en de Buurauto (die elektrisch rijden aanbiedt).
Op de Wolfslaar kun je ook een interactief spel (electrobord) spelen: klimaatverandering en wat kun jij zelf doen?. Daarnaast is een aantal energiebesparende artikelen te koop in de winkel van Boerderij Wolfslaar.

De Ulebelt (Deventer)
‘Wat kan jij’ is de titel van een tentoonstelling over duurzaamheid die de Ulebelt houdt in het gemeentehuis van Deventer. Om deze tentoonstelling worden activiteiten georganiseerd. Verder heeft de Ulebelt een project over gezamenlijk eten inkopen bij de boer en hoe regel je dat: Voedselcoops (korte keten met zo min mogelijk verspilling).

De Groene Belevenis (Leusden)
De Groene Belevenisstart een opleidingstraject voor energiecoaches die bewoners gaan helpen bij energiebesparing. Tevens hebben ze maandelijks een pagina in de krant rondom duurzaamheid, o.a. besparingstips.

Natuurcentrum Arnhem (Arnhem)
Een duurzaam diner met als thema voedselverspilling organiseert Natuurcentrum Arnhem op 11 oktober. Ook biedt het centrum energiebesparingstips op de website.

De Bastei (Nijmegen)
Begin oktober heeft De Bastei met andere Nijmeegse organisatie een publieksmanifestatie in het kader van Green Capital met duurzaamheid als rode draad..