Groene Voetstappen Weken komen eraan

Groene Voetstappen Weken komen eraan

Meer dan 2000 leerlingen van diverse scholen in het land verzamelen vanaf 16 september weer Groene Voetstappen. Dit jaar zijn er zelfs twee weken waaraan scholen kunnen meedoen.

De eerste week is van maandag 16 t/m 20 september; deze week valt samen met de Europese Mobiliteitsweek. De tweede week valt samen met de Nationale Klimaatweek: van maandag 11 t/m vrijdag 15 november. GDO is trekker van deze campagne.

Vanuit het hele land hebben we al veel aanmeldingen van basisscholen en NDE-centra mogen ontvangen. In deze Groene Voetstappen Week lopend, steppend of fietsend naar school om op die manier aandacht te besteden aan veilig verkeer, gezondheid en het klimaat.

Scholen kunnen zich nog aanmelden!

De actie werkt als volgt: In de Groene Voetstappen Week komen alle leerlingen lopend, steppend of met de fiets naar school. Hiermee verdienen de leerlingen punten, die op school worden vastgelegd in een digitaal scorebord. Naar wens kunnen de leerkrachten met behulp van les- en werkbladen aandacht besteden aan de onderwerpen verkeer, energie en natuur. Als leerlingen extra duurzame activiteiten uitvoeren, kunnen ze Gouden Voetstappen verdienen. Bovendien bedenken de leerlingen oplossingen voor klimaatproblemen. Aanmelden kan via dit formulier.

Lessen en communicatietoolkit

Voor de werving van basisscholen ontwikkelden we dit jaar met collega’s van diverse NDE-centra een communicatietoolkit met begeleidende brieven voor leerkrachten en ouders, een algemene docentenhandleiding met tips en to do’s voor leerkrachten, lesbrieven en werkbladen inclusief handleiding. Download hier.

Kerndoelen

Groene Voetstappen wordt ondersteund met digitaal lesmateriaal en een extra Gouden Voetstappen-menu. Groene Voetstappen sluit aan bij de kerndoelen binnen ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’ van het primair onderwijs:
Kerndoel 34 De leerlingen leren zorg te dragen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van henzelf en anderen.
Kerndoel 35 De leerlingen leren zich redzaam te gedragen in sociaal opzicht, als verkeersdeelnemer en als consument.
Kerndoel 39 De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu.

Contact

Voor meer informatie over de Groene Voetstappen Week kun je contact opnemen met het Groene Voetstappen team: Sandra van Breemen van Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek, Catherine Schuurman van de Bastei in Nijmegen en onze programmamanager Duurzaam Onderwijs Arjan Klopstra. Mail het team.