Henk Klein Award: Duurzame schoolreis met les over openbaar vervoer en plastic soep

Henk Klein Award: Duurzame schoolreis met les over openbaar vervoer en plastic soep

NME Walcheren was een van de genomineerden voor de Henk Klein Award 2018 met een duurzame schoolreis. 
In 2017 gaf toenmalig wethouder Elliott van gemeente Vlissingen aan dat zij graag wilde dat er meer Vlissingse basisschoolleerlingen museum Terra Maris zouden bezoeken voor een NME-activiteit. Zij vroeg NME Walcheren te onderzoeken hoe dat bereikt zou kunnen worden. Een belangrijke reden dat scholen niet naar het museum kwamen, was het vervoer. Vlissingse scholen vragen ouders de kinderen met auto’s naar het museum te vervoeren (ca. 20 km). Het lukt meestal niet hiervoor genoeg ouders met auto’s bij elkaar te krijgen. 

Gastles over openbaar vervoer én plastic soep
NME Walcheren zocht contact met Connexxion, dat groepstickets aanbiedt voor max. 15 leerlingen; begeleiders mogen gratis mee. Ook verzorgt Connexxion gastlessen over het openbaar busvervoer. De  gemeente Vlissingen stelt een bedrag van  € 1.500,- beschikbaar voor de tickets, als lessen over plastic soep en zwerfafval in het schoolreisje worden meegenomen. 

In april volgde twee keer een pilot. Hierna hebben 20 schoolklassen zich aangemeld voor een duurzaam schoolreisje. Waarbij een gastdocent van Connexxion in de klas komt vertellen over duurzaamheid en openbaar vervoer. Daarna volgt de busrit naar Terra Maris, waar een gastdocent van Schoon Zeeland met hen een strandexcursie maakt met informatie over Plastic Soep en zwerfafval. Na afloop is er een kort museumbezoek.
 
Met het duurzame schoolreisje worden meerdere vliegen in 1 klap geslagen. Meer scholen bezoeken het museum, meer kinderen nemen deel aan activiteiten over duurzaamheid, kinderen leren over openbaar vervoer en tot slot rijdt er 1 bus (die toch al reed) in plaats van 8 auto’s.

Bijzondere samenwerking
De samenwerking is in het eerst opzicht geen logische samenwerking, maar wel een die bijzonder goed uit heeft gepakt. Daarnaast wordt altijd snel gedacht aan het huren van een touringcar, maar door juist met Connexxion samen te werken wordt de reis op zich ook al een leerervaring. Voor zover Terra Maris weet is een dusdanige samenwerking een unicum.

NME Walcheren heeft het initiatief genomen waardoor dit project zo succesvol is geworden. NME is de bedenker de ontwerper en de uitvoerder van het project. Alle reserveringen lopen via NME. En NME traint, begeleidt en boekt de vrijwilligers die de activiteiten uitvoeren.

Ook de PZC vond deze schoolreis het een bericht waard.

Foto Ruben Oreel