Kwart kinderboerderijen rookvrij: staatssecretaris onthult in Heemstede 100ste bord

Kwart kinderboerderijen rookvrij: staatssecretaris onthult in Heemstede 100ste bord

De 100ste kinderboerderij is officieel rookvrij verklaard door staatssecretaris Paul Blokhuis. Bij ’t Molentje in Heemstede onthulde hij begin februari het rookvrij-bord.
“Samen kunnen we met het Nationaal Preventieakkoord voor elkaar krijgen dat kinderen die in deze jaren worden geboren, nooit meer op het idee komen om te gaan roken. Bijvoorbeeld omdat ze in winkels niet meer kunnen zien dat er sigaretten verkocht worden en er op openbare plekken waar zij komen en spelen niet wordt gerookt. De kinderboerderijen leveren daar een belangrijke bijdrage aan door op hele korte termijn alle kinderboerderijen in ons land rookvrij te maken. Daarmee zijn zij een inspiratie voor iedereen die hard werkt aan een rookvrije generatie”, aldus Paul Blokhuis.
Ingrid Schenk, beheerder van ‘t Molentje: “Het is voor ons een vanzelfsprekende stap om rookvrij te worden. We willen graag het goede voorbeeld geven, roken in de buurt van kinderen is dat niet. Eigenlijk zijn de reacties alleen maar positief. Ook onze medewerkers zijn inmiddels gestopt met roken.”

Alle 400 rookvrij
In het onlangs gesloten Preventieakkoord is afgesproken dat in 2020 alle 400 kinderboerderijen in Nederland rookvrij zijn. Door plekken waar veel kinderen komen rookvrij te maken, komen zij niet in de verleiding om zelf te gaan roken. Uit onderzoek blijkt dat zien roken, doet roken. Elke week raken nog honderden kinderen verslaafd aan roken in Nederland. Er is veel steun voor rookvrije maatregelen: 88% van de Nederlanders wil dat kinderboerderijen rookvrij zijn, blijkt uit onderzoek van Kantar Public.

Gratis rookvrij bord
Alliantie Nederland Rookvrij en het platform voor kinderboerderijen KinderboerderijenActief stimuleren zoveel mogelijk kinderboerderijen zelf aan de slag te gaan om hun terrein rookvrij te maken. Daarvoor is een handig stappenplan ontwikkeld. Er is een gratis rookvrij bord beschikbaar dat bijvoorbeeld bij de ingang geplaatst kan worden. Ook kinderboerderijen die al wel rookvrije maatregelen hebben genomen, maar nog geen bord hebben geplaatst, kunnen zich melden bij KinderboerderijActief of via www.rookvrijegeneratie.nl.

Hoe doe je dat?
Samen met NUSO / Jantje Beton organiseert KinderboerderijenActief de komende periode informatiebijeenkomsten om de weg naar een rookvrije speelplek goed af te kunnen leggen. Er is volop gelegenheid om ‘hobbels’ in de lokale situatie naar voren te brengen en vragen te stellen. Bij deze bijeenkomsten zal ook aandacht zijn voor de speciale crowdfundingsactie voor kinderboerderijen (Kinderboerderijen Actief Toer).
De eerste bijeenkomst is op 28 februari van 14 – 16 uur in Noord Nederland op Kinderboerderij Boegbeeld, Groningen.

Zuid-Holland koploper
De meeste rookvrije kinderboerderijen bevinden zich in Zuid-Holland. Op ruim de helft (51%) van deze kinderboerderijen in de provincie mag niet meer gerookt worden. Daarna volgen de provincies Utrecht (37,5%) en Noord-Holland (31%). Voor kinderboerderij ’t Molentje in het Noord-Hollandse Heemstede gaf de positieve berichtgeving in de media de doorslag. Kijk hier welke boerderijen al rookvrij zijn.

Oproep
De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, die samenwerken in de Alliantie Nederland Rookvrij, zijn blij met deze groei. “Dit is één van de doelen uit het Preventieakkoord waar we op inzetten. Ik roep iedereen die kinderen gezond wil zien opgroeien om hun organisatie rookvrij te maken”, zegt Floris Italianer, directeur Hartstichting en voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij.