Maatschappelijke diensttijd ook binnen NDE-centra

Maatschappelijke diensttijd ook binnen NDE-centra

Met Maatschappelijke Diensttijd (MDT) zetten jongeren zich in voor de samenleving, waarbij specifiek aandacht is voor hun talentontwikkeling en ontmoeting met andere leefwerelden. Bij onder meer CNME Maastricht en Natuurcentrum Arnhem is hiermee ervaring opgedaan. Ook bij andere natuur- en duurzaamheidscentra kunnen jongeren aan de slag.

Mees (vmbo 4) deed zijn MDT bij Stadsboerderij Presikhaaf in Arnhem. In het filmpje hieronder vertelt hij daarover: ‘Door MDT ben ik echt wel bewuster geworden over wat ik later echt wil gaan doen..’ en ’toen ik hier voor het eerst kwam was ik nog een beetje schuw, een beetje zenuwachtig. Dat is steeds meer open geworden.’ Dit is een voorbeeld van de waardevolle inzet van MDT binnen NDE. Jongeren worden in de gelegenheid gesteld bij te dragen aan natuur en duurzaamheid in hun eigen regio.


MDT-kort is een kennismaking met MDT en duurt 30 tot 50 uur, over een periode van maximaal 12 weken. Er is een regeling gericht op het onderwijs/maatschappelijke organisaties en op gemeenten. Aanvragen kan doorlopend tot 20 april 2023, 14.00 uur. Er is maximaal 50.000 euro per aanvraag beschikbaar.