Nominatie Henk Klein Award: Energieloket De Ossenbeemd

Nominatie Henk Klein Award: Energieloket De Ossenbeemd

NME-centrum De Ossenbeemd in Deurne was met opzet van een energieloket in samenwerking met een regionale energiecooperatie een van de genomineerden voor de Henk Klein Award 2018.

De Ossenbeemd richt zich meer en meer op duurzaamheid. Daarin werkt het met verschillende partijen samen, waaronder de coöperatie Energyport Peelland (EPP). “We willen hèt energieloket en duurzaamheidsloket van Deurne en omgeving zijn”, vertelt voorzitter Dick van der Star. 

Drukbezochte informatieavonden
In het Energieloket worden maatregelen, zoals spouwisolatie, een warmtepomp, zonnepanelen e.d. getoond. Ook zijn er brochures beschikbaar en kunnen bezoekers meer inzicht krijgen over wat energiebesparende maatregelen inhouden. Ook worden er drukbezochte informatieavonden gehouden van EPP. Tijdens de Markt Groen 2018 is het nieuwe energieloket Duurzaamheid en nieuwe energie geopend. De Ossenbeemd is ook de centrale locatie van het project Zon op School in de regio.

Het centrum beschikt ook over een Groenloket, waar mensen terecht kunnen, die een idee of project voor landschap en natuur willen uitvoeren. Het Groenloket adviseert en kan ook faciliteren, zoals de weg wijzen naar subsidies.

Biodiversiteit
De Ossenbeemd beslaat een terrein van 1,5 ha, grenzend aan het kasteelpark van Deurne en het dal van de Vlier. Op het terrein is onder meer een waterspel geplaatst en een duurzaamheidcircuit gerealiseerd, inclusief windmolen, die ervoor zorgt dat het water in de poel op peil blijft. Ook wordt de dierenweide omgebouwd tot kinderboerderij met een grotere variatie aan dieren.
Op het terrein van de Ossenbeemd is het beheer erop gericht om een zo groot mogelijke variatie aan inheemse planten en daarmee ook insecten, vogels en andere dieren te bevorderen. Zo kan met praktische voorbeelden worden getoond welke mogelijkheden er zijn om zelf de biodiversiteit in je achtertuin te vergroten.