Ondernemerschap, impact en participatie centraal tijdens geslaagd GDO-congres

Ondernemerschap, impact en participatie centraal tijdens geslaagd GDO-congres

Stad & Natuur Almere was op 15 en 16 september gastheer voor de jaarlijkse GDO Tweedaagse. Leidinggevenden van natuur- en duurzaamheidscentra uit hel hele land ontmoetten elkaar op Stadslandgoed De Kemphaan. Ze wisselden kennis en ervaringen uit en brachten een bezoek aan de Floriade. De Almeerse wethouder Jesse Luijendijk opende de bijeenkomst.

Hij benadrukte het belang van NDE-organisaties en hij noemde het verbinden van stad en natuur steeds belangrijker: “Een duurzame en gezonde stad zit in het DNA van Almere. We staan nu voor enorme uitdagingen rond bewustwording en het belang van een groene stad. De gemeente kan dit niet alleen. Stad & Natuur Almere is een begrip onder onze inwoners. Als gemeente zijn we heel erg trots op deze partner.” 

Ondernemen en maatschappelijk rendement

GDO bood de deelnemers een gevarieerd en inspirerend programma. De eerste dag stond ‘ondernemen en maatschappelijke impact’ centraal. Liesbeth Bronkhorst, directeur/bestuurder van Stad & Natuur, vertelde haar collega’s over haar visie op het belang van ondernemerschap en maatschappelijk rendement in haar organisatie. Aansluitend waren er workshops waarbij de deelnemers stilstonden bij dit thema. 

Van educatie naar participatie

Dag twee stond in het kader van het ‘verbreden van educatie naar participatie’. In opdracht van GDO doet Wageningen University & Research momenteel onderzoek bij vijf natuur- en duurzaamheidscentra naar inwonersparticipatie. De uitkomsten worden vertaald in leermiddelen voor de leden van GDO.

Bezoek aan Floriade

De Tweedaagse werd afgesloten met een bezoek aan de Floriade. De leidinggevenden deden onder meer het buitenleslokaal van Stad & Natuur aan, het eiland Utopia en de schooltuinenlocatie van de gemeenten Almere en Amsterdam. Liesbeth Bronkhorst blikt terug op een inspirerende en geslaagde Tweedaagse: “We zijn trots dat we deel uitmaken van zo’n professioneel netwerk. Met elkaar bereiken we vrijwel alle basisscholen in het land, én heel veel inwoners met onze groene en duurzame activiteiten. Samen maken we heel veel impact en dat is dringend nodig. Bovendien zetten wij met dit congres Almere op de kaart als groene en gezonde stad.”