Ruim 1,5 keer de wereld rond voor een beter klimaat

Ruim 1,5 keer de wereld rond voor een beter klimaat

In totaal hebben 13.046 kinderen van 38 scholen in het land tijdens Groene Voetstappenweek in september samen 61.171 groene voetstappen gezet. Met alle stappen bij elkaar opgeteld betekent dat anderhalf keer de wereld rond. Het totaal aantal groene voetstappen die de kinderen in heel Europa hebben gelopen, wordt gepresenteerd tijdens een speciale sessie op de VN-Klimaattop (COP26) in Glasgow.

Groene Voetstappenweek
De Groene Voetstappenweek is een landelijke bewustwordingsactie om onderwerpen als klimaatverandering, duurzame mobiliteit, energie en verkeersveiligheid met behulp van het aangeboden lesmateriaal onder de aandacht te brengen. Tijdens deze week dragen de kinderen zelf actief bij aan een beter klimaat door lopend, met de fiets, steppend, skatend of met het openbaar vervoer naar school te komen. Met elke ‘groene voetstap’ verdienen ze daarmee Groene Voetstappen-stickers.

Fietsen verdiend voor ouders zonder fiets
In Nederland spanden de basisscholen in Breda de kroon: zij zetten veertien scholen bijna 22.000 groene voetstappen. De gemeente heeft bij de start van de actie toegezegd om per 2.500 voetstappen één fiets aan het Jeugdfonds te doneren. Dit fonds verdeelt de fietsen onder kinderen van wie de ouders/verzorgers zich geen fiets kunnen permitteren. Deze toezegging heeft de kinderen blijkbaar geïnspireerd. In totaal verzamelden veertien scholen met elkaar 21.978 groene voetstappen, wat goed was voor negen fietsen. Na bekendmaking besloot de gemeende het aantal fietsen te verdubbelen naar achttien fietsen. Daarmee krijgen twee keer zoveel kinderen nu dus een fiets.

Groene voetstappen door heel Europa
De Groene Voetstappenweek is onderdeel van het Europese programma ZOOM Kids on the Move en is opgezet door Climate Alliance. De Groene Voetstappenweek wordt in meerdere Europese landen gehouden. Het totaal aantal groene voetstappen die de kinderen in heel Europa hebben gelopen, worden gepresenteerd tijdens een speciale sessie op de VN-Klimaattop (COP26) in Glasgow.

In Nederland is de actieweek georganiseerd door Klimaatverbond Nederland in samenwerking met Vereniging GDO.

Foto: Basisschool De Fontein