Ruime verdubbeling deelnemende basisscholen aan Week van de Schooltuin

Ruime verdubbeling deelnemende basisscholen aan Week van de Schooltuin

De schooltuin is hot! Bijna 50.000 leerlingen van zo’n 500 basisscholen in Nederland doen mee aan de tweede editie van de Week van de Schooltuin, die plaatsvindt van 22 tot en met 26 mei. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar toen zo’n 20.000 kinderen tijdens deze speciale week in aanraking kwamen met de schoolmoestuin.

Tijdens de Week van de Schooltuin, die wordt georganiseerd door de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten, leren kinderen hoe je moet zaaien en hoe planten groeien. Ze kweken hun eigen groenten en leren over gezonde voeding, natuur en biodiversiteit. ‘Juist in deze tijd, waarin we kampen met grote opgaven rondom natuur, klimaat en voedselproductie is het belangrijk om kinderen te laten ontdekken hoe essentieel de bodem en de natuur zijn voor ons voedsel,’ benadrukt projectleider Arjan Klopstra. ‘Leren zaaien, verzorgen en oogsten draagt bij aan een gezonde en natuurbewuste generatie.’

Record zaadjes zaaien

Het motto van de Week van de Schooltuin is dit jaar: samen zaaien, samen groeien. Leerlingen, juffen en meesters en schooltuinondersteuners zullen deze week onder andere een recordaantal zaadjes zaaien. Voor scholen, die zelf niet over een schooltuin beschikken, zijn er eenvoudige, laagdrempelige lessen ontwikkeld. Ook zal dit jaar voor de tweede keer de Gouden Wortel worden uitgereikt aan een gemeente die zich volop inzet voor het schooltuinwerk.

‘Elk kind een schooltuin’

De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten vinden dat ieder kind op de basisschool aan de slag zou moeten kunnen in een schooltuin. Uit onderzoek van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) (2021) blijkt echter dat slechts één op de vijf leerkrachten met hun klas een schooltuin heeft. Hoewel het merendeel van de leerkrachten aangeeft wel te willen schooltuinieren, ziet zij hiertoe geen mogelijkheden. Ook heeft slechts een kwart van de basisscholen in ons land schooltuinieren opgenomen als onderdeel van het onderwijsprogramma. ‘Daarin moet echt verandering komen. De schooltuin is een essentieel onderdeel van de school,’ stelt Klopstra, die de belangstelling voor de schooltuin bij scholen en gemeenten het afgelopen jaar wel zag groeien.

Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten

De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten zetten zich in om elk kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groenten, fruit en bloemen, draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. Een schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen. De Alliantie is een initiatief van Adviesbureau Beleef & weet, Vereniging GDO (Netwerk van lokale NME organisaties), IVN, Instituut voor natuureducatie Natuureducatie, Rob Baan (Koppert Cress) en Simon Groot (East-West Seed).