Dit jaar gaan we met Utrecht Natuurlijk en Natuurcentrum Arnhem aan de slag om samen met het onderwijs lokale natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE) te versterken. In 2025 onderzoeken we hoe een speciaal aangestelde (combinatie)functionaris bij Utrecht Natuurlijk en Natuurcentrum Arnhem scholen kan ondersteunen bij het integreren van duurzaamheid in het onderwijs. We maken de ervaringen die deze centra opdoen inzichtelijk voor ons NDE-netwerk.
NDE-centra als strategische partners voor scholen
Steeds meer onderwijsinstellingen zoeken naar manieren om natuur en duurzaamheid een integrale plek te geven in hun onderwijs. De lokale NDE-organisaties kunnen daarvoor belangrijke inhoudelijke en organisatorische partners zijn – naast de rol die ze al vervullen als aanbieder van educatie. Dit jaar onderzoeken we samen met Natuurcentrum Arnhem en Utrecht Natuurlijk hoe we deze rol als partner kunnen ontwikkelen en inzetten. En hoe we de samenwerking met het onderwijs kunnen versterken.
Hoe werken we effectief samen met het onderwijs?
Natuurcentrum Arnhem heeft in de afgelopen jaren met het programma DAS (Duurzame Arnhemse Scholen) al veel ervaring opgedaan met de rol van strategisch partner. Natuurcentrum Arnhem ontwikkelt deze rol tijdens dit leertraject verder door. Utrecht Natuurlijk start deze rol in 2025 op en stelt hier een functionaris voor aan. GDO is, als vereniging van 140 lokale NDE-centra in Nederland, nauw betrokken als partner in dit traject. We halen de verhalen en leerervaringen van Natuurcentrum Arnhem en Utrecht Natuurlijk op en delen deze met het netwerk. Zo krijgen ook de andere NDE-centra inzicht in wat werkt en wat niet. Samen leren we hoe we effectief samenwerken met scholen om duurzaamheid te verweven in het onderwijs.
Wat is een combinatiefunctie?
De combinatiefunctie NDE is afgeleid van de brede regeling combinatiefuncties. Dit is een subsidieregeling die al bestaat voor de sectoren Kunst & Cultuur en Sport & Bewegen. Gemeenten stellen vanuit deze regeling een combinatiefunctionaris aan, die samenwerkt met scholen om sport- en/of cultuurparticipatie te bevorderen. De functionaris wordt gefinancierd door gemeenten en de Rijksoverheid. Met deze regeling is het stimuleren van sport- en cultuurdeelname binnen de gemeenten verankerd en opgeschaald, zijn deze sectoren lokaal versterkt, is het primair onderwijs structureel betrokken en worden doelgroepen bereikt die eerder niet deelnamen. Dit biedt ook kansen voor lokale natuur- en duurzaamheidseducatie! Daarom kijken we in dit traject ook hoe we kunnen aansluiten bij de bestaande regeling en wat de opbrengst daarvan is. Om zo de inzet van deze nieuwe rol ook structureel mogelijk te maken binnen de natuur- en duurzaamheidseducatie.
Blijf op de hoogte
Tijdens het leertraject delen we de verhalen en ervaringen van Utrecht Natuurlijk en Natuurcentrum Arnhem, en betrekken we het netwerk van NDE-centra nauw bij deze ontwikkelingen. Wil je op de hoogte blijven van wat er gebeurt in en rond dit traject? We delen dit regelmatig via onze nieuwsbrief. Als je deze nog niet ontvangt, meld je dan aan via onze website.
Voor dit project ontvangen we steun vanuit het programma DuurzaamDoor (RVO). In een eerder artikel in PubliekDenken spraken we over de rol van NDE-centra richting het onderwijs.
Op de afbeelding bij dit artikel: Jacqueline van Maanen in gesprek met wethouder Nermina Kundić. (Fotografie Susanne Reuling)