Van Henk Klein Award naar Innovatieprijs

Van Henk Klein Award naar Innovatieprijs

Met het afscheid van directeur Henk Klein in 2014 verdween een belangrijke verbindende factor tussen lokale bestuurders, NME-organisaties en inmiddels een heleboel partners. Om zijn gedrevenheid en verbindende kracht als stimulans te behouden, is de Henk Klein Award in het leven geroepen, uit te reiken in de collegeperiode 2014-2018. Het was tevens een moment om extra aandacht te vragen voor de doelen van GDO.

Nominaties en winnaars
De prijs is drie keer uitgereikt, in 2015, 2016 en 2018. In 2017 paste de uitreiking niet in ons jaarcongres, omdat daar de focus vooral lag op Nederland Zoemt. Daarom is deze prijs doorgeschoven naar 2018. 

NMCX Haarlemmermeer (Energiecafé), De Groene Belevenis Leusden (Over de drempel) en De Klyster, Damwâld (Underweizzz) zijn de respectievelijke winnaars. Alle winnaars hebben aangegeven dat het winnen van de prijs echt een PR-effect heeft, ook richting gemeente(n). “Dus we pronken graag met deze prijs”, aldus Marjolein Staal van De Klyster.

In totaal ontvingen we 23 nominaties, voornamelijk voor eigen projecten en voor een enkele wethouder en bestuurslid. Alle genomineerden hebben aandacht gehad in de nieuwsbrief en op de website van GDO. De laatste Henk Klein Award is inmiddels uitgereikt. Uit de wandelgangen is vernomen dat het mooi zou zijn als de prijs blijft bestaan, maar dan als Innovatieprijs. De eerste wordt uitgereikt op 8 november.

Voor wie?
Lokale NME/Duurzaamheidscentra die zijn aangesloten bij het NME Netwerk van GDO / lid zijn kunnen meedoen. Zij kunnen zichzelf voordragen, maar ook door anderen worden voorgedragen. 

Citeria
Deze prijs wordt uitgereikt aan een natuur- en duurzaamheidscentra (NME) dat 

  • een voor de sector nieuw product/ project heeft ontwikkeld op een van de vijf actuele thema’s: grondstoffen/CE, water/klimaatadaptatie, natuur/ biodiversiteit,  voedsel, energie.
  • bij voorkeur in samenwerking met nieuwe partners. 
  • Het initiatief/project/materiaal dient als voorbeeld en kan elders in het land navolging krijgen. 

Jury
De jury bestaat uit een vertegenwoordiger van het GDO-bestuur, een vertegenwoordiger van het NME Netwerk, Roel van Raaij van het ministerie Economische Zaken.

Aanmelden kan via info@verenigiginggdo.nl