Verdient jouw schooltuinvriendelijke gemeente de Gouden Wortel 2024?

Verdient jouw schooltuinvriendelijke gemeente de Gouden Wortel 2024?

Gemeenten ondersteunen het schooltuinieren op verschillende manieren. Om hen in het zonnetje te zetten en als waardering voor de – vaak jarenlange – ondersteuning én als inspiratie voor andere gemeenten, reiken de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten jaarlijks de Gouden Wortel uit. Dat gebeurt tijdens de Week van de Schooltuin van 8 tot en met 12 april 2024.

Ambtenaren, schooltuin-ondersteuners (NME-centra, moestuincoaches) en scholen kunnen hun gemeente nomineren. Dat kan door een enthousiaste vlog van maximaal 3 minuten in te sturen voor 24 maart. Lees hier de spelregels.

Week van de Schooltuin

De uitreiking vindt plaats tijdens de Week van de Schooltuin van 8 tot en met 12 april. Dit jaar wordt gratis de Grote Pieperlesbrief aangeboden, een activiteit voor scholen met en zonder schooltuin. Samen met leerkrachten en ondersteuners zetten we in die week de schijnwerpers op het belang van schooltuinieren. We laten zien hoe schooltuinieren bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind, het leren, het samenwerken en gezond leren eten. In de schooltuin leren kinderen immers met hun hoofd, hart en handen.

11 april: Eerste Hulp bij Schooltuinieren

Wil je als gemeente meer weten over het mogelijk maken van schooltuinieren? In de Week van de Schooltuin kun je hiervoor het online inspiratieuur Eerste Hulp bij Schooltuinieren volgen op donderdag 11 april van 16.00 tot 17.00 uur. Aanmelden kan via het formulier op deze pagina.

Inspiratie

In 2022 wonnen de gemeenten Teylingen en Arnhem een Gouden Wortel. Vorig jaar ging de gemeente Breda er met de prijs vandoor. Wethouder Arjen van Drunen (Gezondheid en Onderwijs) was er maar wat blij mee. Bekijk ter inspiratie hieronder de winnende video.